Ondersteunende massage technieken

Triggerpoint therapie

Je hebt plotseling spierpijn of last van stijfheid. Er mee rond blijven lopen is niet goed, vaak gaat het van kwaad tot erger. Mijn ervaring is dat een behandeling van triggerpoints een snelle oplossing kan bevorderen, vooral als men er snel bij is. Maar ook bij langdurige klachten kan het de heling/genezing bevorderen.

Myofasciale triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren.
Deze verkrampingen verstoren plaatselijk de bloedsomloop, zodat aan- en afvoer van stoffen niet optimaal verlopen. Ze kunnen pijn, stijfheid en andere ongemakken veroorzaken.
Een belangrijk kenmerk is de afgeleide pijn, d.w.z. dat de pijn gevoeld wordt op andere plekken dan waar het triggerpoint zit. De afgeleide pijn vormt een kenmerkend patroon.
Met diepe, korte strijkingen zijn de triggerpoints succesvol te ‘deactiveren’.
De triggerpointtherapie is een zelfhulp methode die men na instructie zelf uitvoert.

Dorn methode

De Dorn methode is een zachte methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd.
De basis van deze methode is correctie van het beenlengteverschil. Veel mensen hebben een verschil in beenlengte. Hierdoor staat ook het bekken scheef en dit heeft invloed op de wervelkolom. Het kan pijn en bewegingsbeperking tot gevolg hebben.

Veel gezondheidsproblemen komen voort uit de rug. Een verschoven rugwervel kan behalve rugpijn meerdere klachten veroorzaken. Men kan hierbij denken aan maagklachten, hoofdpijn, spijsverteringsklachten, nek- en schouderpijn, uitstralende pijn in armen en benen. Het zijn klachten waarbij men niet direct een link legt met een verschoven rugwervel.