Onderzoek gewrichtsklachten

 

In mijn omgeving kom ik regelmatig mensen tegen die klagen over pijn in hun handen. Vooral vrouwen. Ik koos het als onderwerp voor mijn onderzoek in het kader van de opleiding medisch handlezen. Het onderwerp bleek gecompliceerder dan ik in eerste instantie vermoedde.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 gewrichtsaandoeningen.

Mijn algemene vraagstelling voor dit onderzoek: Wat is reuma, waardoor ontstaat het, is er iets tegen te doen, is het te voorkomen en kan handleeskunde daar iets in betekenen.

We onderscheiden in de lijnen en vorm van de handen vier elementen: aarde, water, vuur en lucht. Iedereen heeft elk element in de hand, maar vaak overheersen een of twee elementen.

Mijn handleeskundige vraagstelling: komen gewrichtsklachten even vaak voor ongeacht welke van de vier elementen het sterkst aanwezig is in de hand?

Ik heb een vragenlijst samengesteld met vragen over de soort klachten, pijnbeleving, voeding, medicijngebruik, beweging etc.

Van de vragen en de antwoorden daarop heb ik een overzicht gemaakt.

Van de proefpersonen heb ik gegevens opgenomen en afdrukken plus foto’s van de handen gemaakt. Daarna heb ik van de vorm en de lijnen van de handen het overheersende element bepaald.

 

Vervolgens ben ik aan de hand van de verkregen gegevens ingegaan op mijn handleeskundige vraagstelling.

Ik sluit mijn onderzoek af met de vraag of handleeskunde iets kan betekenen wat betreft het voorkomen en behandelen van reuma.

 

Geïnteresseerd?

Laat het me weten.