Shiatsu

Shiatsu is een massagetherapie die zijn oorsprong vindt in de Traditionele Chinese geneeskunst. Inmiddels wordt shiatsu ook in het westen steeds meer toegepast en steeds vaker vergoed door ziektekostenverzekeraars.
Shiatsu kan zowel voorkomend en genezend als verzachtend werken. Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk” maar er kan ook met hand, duim, knie of elleboog druk worden gegeven op plaatsen op het lichaam. De heilzame effecten worden toegedacht aan onder andere het bevorderen van de energie- en bloedcirculatie, het afvoeren van afvalstoffen, het doorbreken van spanningen en het bevorderen van bewustzijn van je lichaam.
Shiatsu is een holistische therapie: niet alleen gericht op de fysieke oorzaken van (mogelijke) ziekte, maar ook op oorzaken die te maken hebben met de omgeving, de psyche, gedragspatronen enz.

Herstellen zelfhelend vermogen

Shiatsu is erop gericht het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren door het lichaam weer (meer) in balans te brengen: tussen spanning en rust, herstel en opbouw. Shiatsu kan goed samengaan met een behandeling vanuit de reguliere geneeskunde. De massage kan zowel op de grond als op een massagetafel gegeven worden.
Shiatsu-therapie heeft een gunstige invloed opo.a. spijsvertering, ademhaling, zenuwstelsel, hormoonstelsel, hart en bloedvaten, bewegingsapparaat, geestelijk en emotioneel functioneren.

Behandeld kunnen bijvoorbeeld worden:
nek- en schouderklachten, rugklachten, hoofdpijn, r.s.i, ischias, tennis-elleboog, eczeem, overgangsklachten, menstruatieklachten, hooikoorts, darmklachten, vermoeidheid, klachten t.g.v. stress. Een shiatsu behandeling kan ook dienen ter ontspanning van je lichaam en geest.

Er zijn drie vormen van Shiatsu:

Stoelshiatsu
Bij deze vorm van shiatsu onderga je (gekleed) op een speciaal ontwikkelde stoel een ontspannende en vitaliserende behandeling voor nek, schouders, armen en rug.

Shiatsu Ryoho
Hierbij wordt druk uitgeoefend op de blote huid.

Zen Shiatsu
Bij deze behandeling lig je op de grond, met gemakkelijke kleding aan.